Stara cesta 13
1356 Dobrova
Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenija v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je za 1 kg več kot v 2019. Tako je v letu 2020 nastalo kar 143.570 ton odpadne hrane, od tega več kot 50 % v gospodinjstvih. Zavržena hrana je globalni problem s pomembnimi okoljskimi, družbenimi in ekonomskimi vplivi.
Kot poudarjajo v programu Ekošola, je cilj Slovenskega dneva brez zavržene hrane, da v roku nekaj let zavržene hrane ne več bi bilo. S skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo. Zato so se odločili, da vsako leto 24. aprila na problematiko opozorijo z obeležitvijo Slovenskega dne brez zavržene hrane.
Pobudo ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane predstavljajo tri zaveze, ki bodo pripomogle k zmanjševanju količin zavržene hrane in ustvarjanju boljšega sveta.
S pristopom k pobudi se zavezuješ, da:
Pridružimo se Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane in se odgovorno lotimo reševanja problematike zavržene hrane.
Več: www.danbrezzavrzenehrane.si