Učilnica za gospodinjstvo na Osnovni šoli Polhov Gradec je bila v četrtek, 23. 1. 2020, polna malo starejših učencev. Veliko število obiskovalcev je pritegnila 8. delavnica projekta Zdravje na vsakem koraku, na kateri je kuhar Robert Mrzel predstavil brezglutensko hrano. Brezglutenska dieta, iz katere je izvzeta beljakovina gluten, ki se nahaja v vrstah žit, kot so pšenica, pira in ječmen, postaja vse bolj priljubljena oz. nujna, ne le pri posameznikih, ki živijo z avtoimunsko boleznijo celiakijo, temveč tudi pri tistih, ki verjamejo, da je gluten na splošno krivec za številne zdravstvene težave – od napihnjenosti in bolečin v želodcu, do splošnega slabega počutja. Ne glede na razlog, ki je radovedne kuharje zbral na delavnici, so vsi prisotni ob spremljanju gostujočega kuharja pridobili mnogo nasvetov in napotkov, kako se glutenu izogniti z uporabo raznovrstnih živil. Tako je Robert Mrzel pripravil kar 6-hodni meni, ki so ga sestavljali korenčkov namaz, čebulna juha, polenta z zelenjavo na maslu, čičerikin polpet, losos iz pečice z limonino skorjo ter pecivo iz prosene kaše. Preprosti, a iznajdljivi recepti, ki temeljijo na prilagodljivosti in težnji po čim manj odpadne hrane, so pokazali, da je brezglutenska hrana lahko zelo pestra, ter da življenje brez glutena ni le življenje odrekanja v kuhinji in jedilnici. A ker je merilo dobrega recepta predvsem okus jedi, smo vseh šest tudi pokusili ter šele nato z gotovostjo potrdili, da bomo nove načine priprave hrane prenesli tudi domov.
Zapisala Lucija Rus
Pripravil/-a: Sandra Nartnik